De Artiest – Ivan Martlé

14055090_1157743387616700_8475875123739935852_nIvan Martlé, geboren in Aalter op 04 maart 1958, volgde een opleiding vliegtuigmechanica in de Technische School van de Luchtmacht te Sint-Truiden. Als militair werd hij na zijn studies gekazerneerd in Duitsland (Soest). Na enkele jaren keerde hij terug naar Sint-Truiden om er les te geven tot hij met zijn gezin in 1991 terugkeerde naar West-Vlaanderen en zich vestigde in Lendelede. Sinds 2001 woont hij in Ingelmunster.

Reeds in 1978 was hij actief als beeldend kunstenaar. Tot 1986 legde hij zich vooral toe op het maken van pentekeningen met voorstellingen van landschappen en stillevens. Na een korte periode van houtskooltekeningen ontdekte hij de rijkheid aan kleur van krijt en pastel. Dit medium vormde voor hem het ideaal middel om momentopnamen en droombeelden zo realistisch mogelijk, met oog voor detail, weer te geven. Tot 2005 was hij als autodidact actief. Vanaf dan volgde hij een kunstopleiding in de academie van Tielt. Als afgestudeerd tekenaar-aquarellist volgt hij nu een schilderopleiding.

Aanvankelijk maakte hij portrettekeningen in pastel, later ook acrylschilderijen op doek en leerde hij de techniek van het aquarelleren. Als tekenaar, aquarellist en schilder werkt Ivan Martlé rond thema’s waarin sfeerbeelden bepaalde gevoelens een nieuwsgierigheid opwekken bij de toeschouwer. Zijn olieverfschilderijen op doek zijn zowel figuratief als abstract figuratief.

Het oeuvre van Ivan bestaat vooral uit fragmenten van eigen of voor hem interessant fotomateriaal. De aandacht gaat vooral naar het kleurenpallet en het beeldverhaal. De keuze van kleuren en de tonaliteit zorgen er voor dat de toeschouwer als het ware door het ganse schilderij wordt geleid. Ook perspectief en diepte spelen hier een belangrijke rol. Door enkel het fragment te benadrukken kan je als toeschouwer een eigen verhaal verzinnen.